Oplevelsesture i MotionsCaféerne

En synergi af glæde, motion og fællesskab

Vi arrangerer oplevelsesture for deltagerne i MotionsCaféerne. Antal og datoer ligger ikke fast, men vi ender på et sted mellem fem og ti ture om året. Tid og sted varierer meget, og mange af turene kommer på baggrund af ønsker fra deltagerne. Her i slutningen af 2023 har vi blandt meget andet været på Charlottenlund Travbane, på Frilandsmuseet og til gåtur i Amager Strandpark. Derudover deltager vi hvert i år i motionsløbene Royal Run og Sund By.

 

Vores oplevelsesture er for både deltagerne i Gladsaxe og på Frederiksberg, så deltagere og frivillige fra begge caféer kan mødes.

 

Oplevelsesturene handler om at understrege og udbygge fællesskabet i MotionsCaféerne. Ved at flytte fællesskabet fra de vante rammer til nye omgivelser udvikler det sig, og vi kan lære hinanden at kende på måder, der ikke nødvendigvis kommer til udtryk, når vi mådes til træning, gåtur og mad. Samtidig henvender vi os til en gruppe af mennesker, der ikke har de samme ressourcer som så mange andre – både økonomisk, socialt og mentalt. Derfor kan en gratis tur til eksempelvis Louisiana, Den Blå Planet eller Amager Strandpark med en gruppe, som man enten kender eller kommer til at kende, være en oplevelse, man ellers ikke havde fået.

 

På turene bestræber vi os på at have det hyggeligt og rart og samtidig lære eller opleve noget. Vi mødes og tager afsted sammen, spiser frokost, når vi når frem, og bliver klogere på Planetariet eller Frilandsmuseet eller nyder omgivelserne, vejret og vinden, når vi har været ude i naturen.

 

Vi begyndte MotionsCaféerne som et fællesskab med motion som omdrejningspunkt. Sundhed, motion og kost er afgørende for alle, men måske endnu mere for personer med svær psykisk lidelse. Det samme gælder for fællesskabet. Derfor er det vigtigt for os, at vi og vores deltagere i fællesskab kan opleve forskellige steder et godt stykke væk fra vores faste rammer.

 

Som det fremgår, har vores oplevelsesture bragt os mange forskellige steder hen. Nedenfor kan du læse mere om de enkelte ture, se billeder og få et indtryk af, hvad vores oplevelsesture betyder for både frivillige og deltagere.

Planetariet

8. og 9. marts 2023

Ud i det ydre rum

Vi har været en tur på Planetariet. Turen var delt op over 2 dage med Motionscaféen fra Frederiksberg onsdag og Gladsaxe torsdag. 

Vi var 27 fra Frederiksberg der drog afsted i det kolde men solrige vejr. Det havde sneet om natten, så føret var lidt smattet. Nogle mødtes på Flintholm St. mens andre selv tog derind. 

Inde ved Planetariet blev vi alle samlet og fik en sandwich med kylling eller vegetar, inden vi skulle ind og se udstilling og film. Det var meget spændende. Vi så filmen “Det Skjulte Univers” som tog os med på en rejse langt ud i rummet. Kuppelsalen var meget imponerende og spektakulær. Det var vildt som man følte sig som en del af universet. Man kunne godt blive lidt søsyg derinde, men alle syntes det var en stor oplevelse. 

Månesten
Planetariet

Kronborg

17. november 2022

Der er så megen smil på, når vi tager afsted.

Oplevelsestur til Kronborg med deltagerne i MotionsCaféerne. Endnu en tur med dobbeltdækker ud af byen – ud i oplevelsesland. Væk fra symptomer og alverdens relaterede udfordringer.

Fantastisk dag som frivillig og deltager i MotionsCaféerne. Udflugt til toppen af Sjælland og med Sverige helt tæt på. Rundvisning med en masse skønne og pudsige detaljer om en svunden tid. Og vi var en stor gruppe – 31 i alt, og der var plads til at være den, man nu er. Vi rummer det.

Efter rundvisning fik vi sund og lækker frokost på Søfartsmuseet. Og inden afgang var der sund hjemmebagt kage fra en kær frivillig.

“Det var den bedste tur, vi har haft”

Tak til Københavns Kommune for julestøtten til deres borgere, som deltog.

Kronborg 1
Kronborg collage

Kanalrundfart

9. september 2022

MotionsCaféerne var på en dejlig kanalrundfart i Københavns havn en september dag. Dagen var fyldt med smil og glæde.

Vi mødtes på Flintholm st. og tog metroen ind til Kongens Nytorv, hvor flere støtte til. Så gik turen til Nyhavn, hvor vores båd lå og ventede på os. Vi blev sejlet rundt i kanalerne, hvor vi bl.a. så det nye byggeri på Papirøen, gamle huse på Christianshavn, Den Sorte Diamant, ryggen af Den lille havfrue og meget meget mere. Efter en time blev vi sat i land igen, og selvom det blæste lidt nød alle turen. For nogle var det første gang, de var på kanalrundfart.

Vi spiste frokost på Broens Gadekøkken, inden vi gik ud til Operaen med vores medbragte te, kaffe og kage.

Der var Teknikmesse inde i Operaen, så vi fik mulighed for at se foyeren, og vi fik lov til at gå op og se udsigten ud over havnen, hvor Dannebrog lå fortøjret i forbindelse med Dronning Margrethe II’s regentjubilæum. Det var meget smukt.

Da turen gik hjemefter, så vi Garderhusarerne øve sig til jubilæet. De kom ridende rundt om Kongens Nytorv og op af Strøget.

Tak til alle der deltog og gjorde dagen til noget helt specielt.

Kanalrundfart
Kanalrundfart collage

Amager Strandpark

4. august 2022

Ingen sommer uden en tur til Amager Strandpark og heller ikke for MotionsCaféerne der igen var afsted. Det var sørget for skønt vejr, god musik, lækre sandwich og selskabet var fantastisk.  

Vi mødtes på Flintholm st. og tog metroen, hvilket var en kæmpe prøvelse for mange, da det var fyldt til randen med festlige mennesker der skulle til koncert. Men trods den varme og tætte udfordring, så tog det ikke humøret fra os og vi ankom godt til Øresund st., hvor vi mødtes med flere, der kom på cykel.

Vi gik tur langs vandet og vejret viste sig fra den gode side og solen skinnede på os, mens vi nød hinandens selskab, gode snakke og den friske luft.

Der blev soppet og badet i det danske hav, mens andre nød udsigten. Samtidig kunne vi høre tonerne fra den store Ed Sheeran koncert i baggrunden. Som afslutning spiste vi lækre sandwich og drak en kop kaffe/the inden turen igen gik hjemad (inden regnvejret ramte stranden) i en mere overkommelig metrotur.

Tak til alle for endnu en fantastisk tur!

Amager strand
Amager strand collage

Geomuseum i Faxe

29. juni 2022

Vi har været på sommertur med MotionsCaféen. Turen gik til Geomuseet i Faxe og Faxe kalkbrud. 

”Vi tog af sted i en dobbeltdækker bus delt op i en stillezone og en snakkezone, så der var plads til alle. Turen derned tog en time. På vejen skulle vi vælge, om vi ville på en guidet tur rundt på Geomuseets spændende udstilling eller om vi ville ned i selve kalkbruddet og lede efter fossiler. 

For 63 millioner år siden var området, som i dag er Faxe Kalkbrud, et levende koralrev, som vrimlede af liv. I dag er det Danmarks største menneskeskabte hul i jorden.

Vi der skulle ned i bruddet fik udleveret hammer og mejsel, og så gik turen ellers ned, ned og ned. Det er lige så dybt, som Rundetårn er højt. Det var en spændende tur som krævede godt fodtøj og vand. Der var varmt dernede. En deltager fra MotionsCaféen var vores guide, og han fortalte levende: der er fundet mere end 500 arter havdyr og man kan bl.a. finde fossiler af nautiler, snegle, krabber og hajtænder nede i kalkbruddet. Det vi fandt, kunne vi tage med hjem. 

De der var inde på Geomuseet, fik en rundvisning af Jesper som er museumsinspektør. De så flere fossiler blandt andet et 63 millioner år gammel krokodille skelet. Ret vildt! Vi så også en gammel fossil der vejede over 160 kg! Det var forstenet havsvampe. 

Alle var også ved udkigsposten Prismet, hvor vi kunne kigge ud over hele Faxe Kalkbrud. Meget flot! 

Efter rundvisningerne fik vi frokost hos Danhostel Faxe lige ved kalkbruddet. Det var bulgursalat med kylling eller rødbedebøffer, og så var der te og kaffe bagefter. Efter frokosten var det tid til at vende hjem igen. Flere ville gerne blive og nyde vejret og udsigten, men vi fandt bussen og kørte glade afsted.”

Faxe kalkbrud

Royal Run 2022

6. juni 2022

“Hold nu op hvor var der mange mennesker, og hold hvor var jeg træt bagefter, men sikken en oplevelse at være med til Royal Run.” Sådan lød det fra en af deltagerne, da Håb i Psykiatrien var mødt talstærkt op til Royal Run 22, i alt 25 deltagere plus frivillige. 

Helt i foreningens ånd kunne alle deltage – og udfordre sig selv, hvis de ønskede. Vi deltog på One mile, 5km og 10km. Mange havde udfordret sig selv, ikke bare på distancen, men især på det psykiske, som kan være ekstra svært med 16.000 mennesker i indre København.

Vejret drillede med regn, men vi holdt os så tørre som muligt med regnslag og paraplyer. Det stilnede heldigvis af inden vi skulle ud på de 5 km.  

Der var indkøbt rigeligt sandwich med enten kylling eller vegetar og varm kaffe/the, så alle kunne blive tanket op efter turen. Det var dejligt. 

En super dag med smil og godt humør og flere slog deres egen rekord fra sidste år. Nu venter vi bare på at succesen bliver gentaget i 2023…vi kommer i hvert fald. 

Tak til alle for en fantastisk dag med godt humør og de sejeste deltagere og frivillige.

 
 
Royal Run 22

Sund By Walk and Run 2022

Den 5. maj var en skøn dag. 

Den dag blev der afholdt Sund By Walk and Run i Fælledparken, og Håb i Psykiatriens Motionscaféer deltog selvfølgelig. 

Vi var i alt 27 mennesker afsted med deltagere og frivillige og der deltog vel 200 i alt. Vejret var fantastisk med sol og en behagelig temperatur…vi var flere der fik en fin kulør den dag. 

Arrangementet gik ud på at gå eller løbe så mange gange rundt om den lille sø som muligt. For hver omgang fik man et armbånd, så alle kunne være med. Nogle gik en omgang og andre løb 14 og alle blev klappet rundt. Til sidst blev alle armbåndene talt op og delt med antal deltagere, og der blev fundet en vinder…desværre ikke os. Der blev også fundet en vinder bland alle kvinder og mænd der havde deltaget om hvem der havde nået flest omgange, og så var der lodtrækning blandt alle deltagere om nogle fine præmier, men her vandt vi heller ikke noget. Det gjorde nu ikke noget, for det var en fornøjelse at være med. 

Vi blev trakteret med sandwich, frugt, vand og te eller kaffe og så fik vi en fin t-shirt og en medalje. 

Alle var enige om at det havde været sjovt at være med, og at vi gerne ville deltage igen næste år. 

Sund By Walk and Run

Den Blå Planet

28. marts 2022

“Det var sådan en dejlig dag” afsluttede hun og gik direkte hjem. Endnu engang har MotionsCaféen været på oplevelsestur og denne gang havde vi fornøjelsen af at invitere deltagerne med fra den nyåbnede MotionsCafé i Gladsaxe.

I to grupper tog vi afsted med metroen mod Amager og mødtes ved Den blå Planet. Her var der booket rundvisning til dem der ønskede og ellers mulighed for at udforske de fantastiske omgivelser, dyr og farver på egen hånd. Vi fik set alt fra havoddere og hajer til krabber og lille Nemo. De modigste var helt nede og rør ved rokkerne. Efterfølgende var der lækker frokost i restauranten med en smuk udsigt ud over havet.

Dagen bragte mange smukke, spændende og udfordrende oplevelser med sig, og alle bidragede til smil, grin og større fællesskab. Der var allerede snak om, hvor næste oplevelsestur mon skal gå hen…

Tak til alle for en fantastisk tur!

Den blå planet

Louisiana

1. december 2021

MotionsCaféen på Frederiksberg har været på endnu en oplevelsestur. Der var kommet ønsker om en tur til Louisiana – så derfor gik turen derhen.

Der var en helt overvældende tilslutning – ialt 27 tilmeldte og hele 23 mødte op på dagen.

“På vejen til Louisiana slog vi et sving forbi Arboretet ved Hørsholm for at se de mange buske og træer der. Hvis vejret, havde været med os, var det nok blevet en lidt anden oplevelse. Men det sneede, det var sjappet og det var koldt. Alligevel var alle med på at gå en tur rundt, og vi så da også en meget smuk busk med glasbær. Heldigvis er der en af deltagerne, som ved utroligt meget om planter.

På Louisiana fik vi frokost i Caféen – og den var overvældende god og personalet det bedste. Vi fik confiteret andelår med lækker vintersalat og godt brød og vintersalat til vegetarerne. Derefter var der rundvisning med en dygtig og meget vidende omviser. Enkelte ville gerne selv gå rundt – og være lidt alene eller sammen nogle få stykker.

Der var mange oplevelser undervejs på museet. Udover maden, det venlige personale, var der jo også udsigten til havet, skulpturerne i haven, de store marmor kugler og udstillingen med spændende Mika Rottenberg og alle de andre smukke og interessante malerier mv.

Det er en stor fornøjelse at tage på oplevelsestur med denne gruppe. Nu skal vi bare have fundet ud af, hvor næste tur skal gå til.”

På denne tur var der en privat donation til billetter og omvisning. Maden er doneret af SINDS oplevelsesmidler, så vi er heldige med at kunne få støtte fra forskellige steder, så en så særlig tur for helt særlige og kærlige mennesker kan lade sig gøre.

Sebastian Kahr Rasmussen

Stengårdens Økologiske Gårdbutik

22. september 2021

Han var så glad og sagde : “Tusind tak for en uforglemmelig dag”. Vi elsker at tage på tur med vores MotionsCafé deltagere.

“MotionsCaféen har været på oplevelsestur til Stengårdens Økologiske Gårdbutik, et økologisk landbrug med køer, høns og en masse grøntsager. Det var en stor oplevelse for sådan en flok byboer at se, smage og røre ved afgrøderne. Kristoffer, som arbejder på gården, gav os en meget spændende rundvisning af jordene. Vi hilste på nogle køer, som vi selvfølgelig troede kom løbende for vores skyld, men som var mere interesseret i de kartofler Kristoffer havde taget med.

Der blev grinet meget af hønsene som kaglede højt og inderligt. De var bare så nysgerrige…men det var nok fordi, de troede, vi havde mad.

Til frokost fik vi Bowls med enten kylling, laks eller vegetar. De var gode…mums.

Inden vi forlod gården, besøgte vi deres store gårdbutik. Der var alt, hvad men kunne ønske sig af lækre grøntsager bl.a. kæmpe spidskål og selvfølgelig æg og kød, men også andre delikatesser.

Efter gårdbesøget kørte vi til Furesøen. Vi stod og så ud over den smukke sø, og nogle af os gik en lille tur, inden det igen var tid til at vende snuderne hjemad.

Vi var en flok trætte men glade mennesker, der stod ud af bussen en stor oplevelse rigere.”

Sebastian Kahr Rasmussen

Skovtårnet

20. juni 2021

Vi var 22 deltagere og 7 frivillige, som i sidste uge havde en oplevelse sammen, som krævede mod og sammenhold. En dobbeltdækkerbus muliggjorde, at der var plads til både de snakkende og de stille og man kunne sidde alene eller sammen. Skovtårnet var destinationen og flere havde højdeskræk oveni angst og alt muligt andet bøvl. Men vi fulgtes ad, tog det i små bidder og alle udfordrede sig selv. Små succeser ved at rumme angsten, hjælpe en anden, turde lidt ekstra og selv tage beslutninger hele vejen. Igen en hjertevarm oplevelse at være en del af dette motionsfællesskab.

Vi er så pivstolte af jer alle. Tak fordi i ville bruge dagen sammen med os.

Her er lidt udtalelser fra deltagerne:

“Det var en dejlig tur; busturen derned og hjem var hyggelig; selve stedet i skoven og tårnet var en oplevelse at se. Da jeg lider noget af højdeskræk kunne jeg ikke komme helt op men det var ok; man kunne mærke at folk havde fået et “kick” af højderusen. Fællesspisning var hyggelig. Jo, så jeg havde alletiders dag…”

“Når man er kommet helt op til toppen – helt selv. Ja, så kan man jo alt!”

Skovtårnet

Dansen med Sebastian

“DANSEFORÅR MED HÅB I PSYKIATRIEN

 I DAG VAR DET LUNT. I DAG VAR HIMLEN KNIVSKARP LYSEBLÅ. I DAG HAVDE FORÅRET GJORT SIT KLARE INDTOG OG I DAG VAR DER DANS MED SEBASTIAN.

VI BØRSTEDE STØVET AF ARME OG BEN SÅ DET SUSEDE MOD ASFALTEN OG FOR MOD HIMLEN OG LOD DEREFTER KROPSDELE FLYVE FRIT RUNDT I LUFTEN MENS VORES RYGSØJLER UNDER SEBASTIANS KYNDIGE VEJLEDNING FORMEDES MODELLERVOKS BLØDT TIL HVAD VI MÅTTE ØNSKE. VI KASTEDE KÆMPEKUGLER MOD HIMMELRUMMET OG HVAD DER OGSÅ BETØD UENDELIG MEGET FOR MIT VELBEFINDENDE SÅ KASTEDE VI VORES TANKER OP OP SAMME VEJ.

SÅ BRÆNDTE DET UNDER VORES FØDDER SÅ DE, DER IKKE SOM UNDERTEGNEDE, HAVDE EN SKADET FOD HOPPEDE OG SPRANG OG LØB VILDT RUNDT

OG HVAD STOD JEG SÅ TILBAGE MED EFTER DANSETIME OG DE SPANDE MED ISVAND SEBASTIAN AFSLUTNINGSVIS HAVDE FÅET OS TIL AT FORESTILLE OS BLEV HÆLDT UD OVER VORES HOVEDER. JO EN MASSE NY POSITIV ENERGI. TAK SEBASTIAN

STOR HILSEN FRA EN HYPPIG BRUGER AF VORES ALLESAMMENS MOTIONSCAFE SOM OGSÅ BYDER PÅ GÅ/LØBE TURE OG SKØN GYMNASTIK MANGE GANCE UGENTLIG PÅ MANGE NIVEAUER. “

Tak til vore kære trofaste MotionsCafé-deltager for dette smukke digt og tak til @Sebastian Kahr for at give os de mest sublime danseoplevelser. Foto er fra unsplash.

 

Sebastian Kahr Rasmussen

Vinteren 2020

Vinteren er over os, og Covid-19 restriktionerne gør, at alting fortsat må være meget anderledes – MEN med gode ideer og input fra MotionsCaféens deltagere og løbende tilpasninger holder vi fortsat åben tre gange om ugen.

Vi går, vi løber, vi styrketræner udendørs, og vi finder sågar plads til en lille Corona-venlig dans i engang imellem. Vi snakker, vi smiler og vi ser hinanden i øjnene. Humøret og fremmødet er fortsat højt, når forholdende tages i betragtning. Alt dette foregår i små separate grupper med en træner eller en frivillig og maksimalt fire deltagere i hver gruppe.

Dette kan lade sig gøre på grund af en enorm fleksibilitet fra både MotionsCaféens deltagere, endnu flere frivillige og personalet. Vi oplever det som et udtryk for en stor motivation til at holde MotionsCaféen i gang i en ellers svær tid. MotionsCaféen giver en fællesskabsfølelse for både deltagere og medarbejdere, en følelse man ikke kan blive andet en glad af og fuld af håb for fremtiden.

Tallene taler deres eget tydelige sprog. MotionsCaféen åbnede i september 2019 har der været 109 forskellige deltagere forbi, hvoraf næsten 50 deltagere er gengangere.

 

MotionsCafe fodspor i sne

Aftengåtur på Amager Strandpark

DER ER HÅB FOR OG I PSYKIATRIEN

MIN VENINDE (tv) OG JEG (th) PÅ UDFLUGTEN TIL AMAGER STRAND OM AFTENEN DEN 8 JULI 2020

Det var en fantastisk solskinsaften

Stemningen var glad og varm

Vi gik i et rask og et roligt gå hold

Ved promenaden langt ude

mødtes vi og spiste sandwich

Vi kunne vælge mellem

laks og kylling og hummus

Det var meget lækre sandwich

Vi fik lidt sødt til dessert og

 kaffe og te

Nogen af os

gik ned til vandet og

mærkede på det 

 Betragtede det

Det var så klart og fint

Vi lyttede til skvulpe lyden og

 fik små flotte glatte sten med hjem

Jeg mødte en anden bruger dagen efter

Vi talte om turen

Talte om vores motionscafe

Og de små glatte sten

Som Cathrine nøje havde udvalgt til os

TAK FRA EN HYPPIG BRUGER AF MOTIONSCAFEEN

 

MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien

COVID-19 håndtering

Under corona lock-down har vi gjort vores yderste for at bibeholde kontakten med MotionsCafé deltagerne og gøre vores til at fællesskabsfølelsen kunne bevares.

Vi har bevaret kontakt via mail, telefon og sms til den enkelte – og gruppe sms til alle vi havde telefonnumre på. Det har været så hyggeligt at have den løbende kontakt og kunne følge med i om der var nogle behov vi kunne hjælpe med at opfylde.

Nogen havde brug for en snak, andre for en jævnlig mail eller sms – andre for tips til øvelser at lave hjemme osv osv.

Vi tilbød online MotionsCafé over Zoom to gange ugentligt – og endeligt besøgte vi alle, der sagde ja – med en buket afsprittede blomster.

Det var mange store øjeblikke under lock-down.

Da det var muligt opstartede vi udendørs MotionsCafé og var heldige både med vejr, stor deltagelse og godt humør!

Alt sport og samvær er blevet foretaget med den foreskrevne afstand og alt udstyr er blevet grundigt vasket mellem hver anvendelse.

Det har været udfordrende, skørt og skægt og vi har været sammen om at grine og forundres over denne mærkelige tid.

 

MotionsCafé corona
MotionsCafé corona
MotionsCafé corona
MotionsCafé corona

Opstarten af MotionsCafé FRB

Tirsdag d. 17. september 2019 var en skelsættende dag for Håb i Psykiatrien. Mange måneders forarbejde kulminerede i den forløsende åbning af vores eget tilbud til psykiatribrugere; MotionsCaféen for personer med tilknytning til Distriktspsykiatrien på Frederiksberg og i Vanløse.

En MotionsCafé, som vi kommer til at drive og udvikle tæt sammen med deltagerne. Vi har fået midler til et 2 årigt projekt, hvor formålet er at få skabt et sundhedstilbud, som personer med svære psykiske lidelser finder attraktivt, og som kan danne grundlag for nødvendige livsstilsændringer samt medvirke til at etablere sunde sociale fællesskaber, som kan føre til forbedret sundhedsadfærd og øget livskvalitet. Vi vil forsøge at skabe en synergi mellem fællesskab, motion og glæde, så det giver mening at møde op – hver gang.

På billedet kan I se vores ”grand opening”, hvor vi efter en gang ingefærshots og nødder, i flot stil klippede det røde bånd over. Derefter lavede vi alle catwalk på den røde løber ind til den første time med gymnastik, groove dance, eller gåtur, – efter eget valg. Efter motionen havde vi ”3. halvleg”, hvor vi samledes og nød en sund frokost og hyggesnak. Der var flere, som ikke havde brugt deres krop i årevis, ikke danset i årevis, og som genoplevede følelser, som lå gemt langt bort.

Første dags 14 fremmødte deltagere bedømte attraktiviteten til over middel og ord som: ”luksus”, ”fantastisk tilbud”, ”overvældende oplevelse”, ”så dejligt” fyldte rummet.

Projektet ledes som et innovationsprojekt, med design SPRINT både før start og igen hver 3. måned – og med brugerne omkring bordet, selvfølgelig.

Vi ønsker at opnå attraktivitet, højt fremmøde, en oplevelse af lækkerhed – det skal bare være FEDT at være med.

En kæmpe stor og ydmyg tak til Novo Nordisk Fonden for bevillingen.

Spørgsmål til projektet kan rettes til info@haabipsykiatrien.dk.