MotionsCaféen Frederiksberg og Vanløse

En synergi af glæde, motion og fællesskab

MotionsCaféen er et gratis tilbud til dig, der bor på Frederiksberg er i Vanløse og er tilknyttet Psykiatrisk Ambulatorium Nimbusparken eller modtager støtte efter servicelovens §85, §99 eller bor på botilbud efter §107 eller §108 på grund af en psykiatrisk lidelse.

Her kan du indgå i et socialt fællesskab omkring fysisk aktivitet, hvor fokus er på glæde, inspiration og lækkerhed. Til dig har vi lagt forskellige information via knappen til højre.

Hvis i tvivl eller nysgerrig på noget som helst, så kan du altid kontakte den ledende træner Mobil 28 96 54 58 eller info@haabipsykiatrien.dk.

Nedenfor har vi beskrevet mere detaljeret omkring projektet og omkring de ting, vi sammen med deltagerne har lært, opnået, afprøvet og oplevet indtil nu.

 

Oplevelsestur d. 22. september 2021
Han var så glad og sagde : “Tusind tak for en uforglemmelig dag”. Vi elsker at tage på tur med vores MotionsCafé deltagere.
“MotionsCaféen har været på oplevelsestur til Stengårdens Økologiske Gårdbutik, et økologisk landbrug med køer, høns og en masse grøntsager. Det var en stor oplevelse for sådan en flok byboer at se, smage og røre ved afgrøderne. Kristoffer, som arbejder på gården, gav os en meget spændende rundvisning af jordene. Vi hilste på nogle køer, som vi selvfølgelig troede kom løbende for vores skyld, men som var mere interesseret i de kartofler Kristoffer havde taget med.
Der blev grinet meget af hønsene som kaglede højt og inderligt. De var bare så nysgerrige…men det var nok fordi, de troede, vi havde mad.
Til frokost fik vi Bowls med enten kylling, laks eller vegetar. De var gode…mums.
Inden vi forlod gården, besøgte vi deres store gårdbutik. Der var alt, hvad men kunne ønske sig af lækre grøntsager bl.a. kæmpe spidskål og selvfølgelig æg og kød, men også andre delikatesser.
Efter gårdbesøget kørte vi til Furesøen. Vi stod og så ud over den smukke sø, og nogle af os gik en lille tur, inden det igen var tid til at vende snuderne hjemad.
Vi var en flok trætte men glade mennesker, der stod ud af bussen en stor oplevelse rigere.”
Sebastian Kahr Rasmussen
MotionsCaféen på tur d. 20. juni 2021
Vi var 22 deltagere og 7 frivillige som i sidste uge havde en oplevelse sammen, som krævede mod og sammenhold. En dobbeltdækker bus muliggjorde, at der var plads til både de snakkende og de stille og man kunne sidde alene eller sammen. Skovtårnet var destinationen og flere havde højdeskræk oveni angst og alt muligt andet bøvl. Men vi fulgtes ad, tog det i små bidder og alle udfordrede sig selv. Små succeser ved at rumme angsten, hjælpe en anden, turde lidt ekstra og selv tage beslutninger hele vejen. Igen en hjertevarm oplevelse at være en del af dette motionsfællesskab. Vi er så pivstolte af jer alle. Tak fordi i ville bruge dagen sammen med os.
Her er lidt udtalelser fra deltagerne:
“Det var en dejlig tur; busturen derned og hjem var hyggelig; selve stedet i skoven og tårnet var en oplevelse at se. Da jeg lider noget af højdeskræk kunne jeg ikke komme helt op men det var ok; man kunne mærke at folk havde fået et “kick” af højderusen. Fællesspisning var hyggelig. Jo, så jeg havde alletiders dag…”
“Når man er kommet helt op til toppen – helt selv. Ja, så kan man jo alt!”
Sebastian Kahr Rasmussen
“DANSEFORÅR MED HÅB I PSYKIATRIEN
I DAG VAR DET LUNT. I DAG VAR HIMLEN KNIVSKARP LYSEBLÅ. I DAG HAVDE FORÅRET GJORT SIT KLARE INDTOG OG I DAG VAR DER DANS MED SEBASTIAN.
VI BØRSTEDE STØVET AF ARME OG BEN SÅ DET SUSEDE MOD ASFALTEN OG FOR MOD HIMLEN OG LOD DEREFTER KROPSDELE FLYVE FRIT RUNDT I LUFTEN MENS VORES RYGSØJLER UNDER SEBASTIANS KYNDIGE VEJLEDNING FORMEDES MODELLERVOKS BLØDT TIL HVAD VI MÅTTE ØNSKE. VI KASTEDE KÆMPEKUGLER MOD HIMMELRUMMET OG HVAD DER OGSÅ BETØD UENDELIG MEGET FOR MIT VELBEFINDENDE SÅ KASTEDE VI VORES TANKER OP OP SAMME VEJ
SÅ BRÆNDTE DET UNDER VORES FØDDER SÅ DE DER IKKE SOM UNDERTEGNEDE HAVDE EN SKADET FOD HOPPEDE OG SPRANG OG LØB VILDT RUNDT
OG HVAD STOD JEG SÅ TILBAGE MED EFTER DANSE TIME OG DE SPANDE MED ISVAND SEBASTIAN AFSLUTNINGSVIS HAVDE FÅET OS TIL AT FORESTILLE OS BLEV HÆLDT UD OVER VORES HOVEDER. JO EN MASSE NY POSITIV ENERGI. TAK SEBASTIAN
STOR HILSEN FRA EN HYPPIG BRUGER AF VORES ALLESAMMENS MOTIONSCAFE SOM OGSÅ BYDER PÅ GÅ/LØBE TURE OG SKØN GYMNASTIK MANGE GANCE UGENTLIG PÅ MANGE NIVEAUER. “
Tak til vore kære trofaste MotionsCafé deltager for dette smukke digt og tak til @Sebastian kahr for at give os de mest sublime danseoplevelser. Foto er fra unsplash.

Sebastian Kahr Rasmussen

Vinteren er over os, og Covid-19 restriktionerne gør, at alting fortsat må være meget anderledes – MEN med gode ideer og input fra MotionsCaféens deltagere og løbende tilpasninger holder vi fortsat åben tre gange om ugen.
Vi går, vi løber, vi styrketræner udendørs, og vi finder sågar plads til en lille Corona-venlig dans i engang imellem. Vi snakker, vi smiler og vi ser hinanden i øjnene. Humøret og fremmødet er fortsat højt, når forholdende tages i betragtning. Alt dette foregår i små separate grupper med en træner eller en frivillig og maksimalt fire deltagere i hver gruppe.
Dette kan lade sig gøre på grund af en enorm fleksibilitet fra både MotionsCaféens deltagere, endnu flere frivillige og personalet. Vi oplever det som et udtryk for en stor motivation til at holde MotionsCaféen i gang i en ellers svær tid. MotionsCaféen giver en fællesskabsfølelse for både deltagere og medarbejdere, en følelse man ikke kan blive andet en glad af og fuld af håb for fremtiden.
Tallene taler deres eget tydelige sprog. MotionsCaféen åbnede i september 2019 har der været 109 forskellige deltagere forbi, hvoraf næsten 50 deltagere er gengangere.

 

MotionsCafe fodspor i sne

Aftengåtur på Amager Strandpark

DER ER HÅB FOR OG I PSYKIATRIEN

MIN VENINDE (tv) OG JEG (th) PÅ UDFLUGTEN TIL AMAGER STRAND OM AFTENEN DEN 8 JULI 2020

Det var en fantastisk solskinsaften

Stemningen var glad og varm

Vi gik i et rask og et roligt gå hold

Ved promenaden langt ude

mødtes vi og spiste sandwich

Vi kunne vælge mellem

laks og kylling og hummus

Det var meget lækre sandwich

Vi fik lidt sødt til dessert og

 kaffe og te

Nogen af os

gik ned til vandet og

mærkede på det 

 Betragtede det

Det var så klart og fint

Vi lyttede til skvulpe lyden og

 fik små flotte glatte sten med hjem

Jeg mødte en anden bruger dagen efter

Vi talte om turen

Talte om vores motionscafe

Og de små glatte sten

Som Cathrine nøje havde udvalgt til os

TAK FRA EN HYPPIG BRUGER AF MOTIONSCAFEEN

 

MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien
MotionsCafe Amager Strandpark Håb i Psykiatrien

COVID-19 håndtering

Under corona lock-down har vi gjort vores yderste for at bibeholde kontakten med MotionsCafé deltagerne og gøre vores til at fællesskabsfølelsen kunne bevares.

Vi har bevaret kontakt via mail, telefon og sms til den enkelte – og gruppe sms til alle vi havde telefonnumre på. Det har været så hyggeligt at have den løbende kontakt og kunne følge med i om der var nogle behov vi kunne hjælpe med at opfylde.

Nogen havde brug for en snak, andre for en jævnlig mail eller sms – andre for tips til øvelser at lave hjemme osv osv.

Vi tilbød online MotionsCafé over Zoom to gange ugentligt – og endeligt besøgte vi alle, der sagde ja – med en buket afsprittede blomster.

Det var mange store øjeblikke under lock-down.

Da det var muligt opstartede vi udendørs MotionsCafé og var heldige både med vejr, stor deltagelse og godt humør!

Alt sport og samvær er blevet foretaget med den foreskrevne afstand og alt udstyr er blevet grundigt vasket mellem hver anvendelse.

Det har været udfordrende, skørt og skægt og vi har været sammen om at grine og forundres over denne mærkelige tid.

 

MotionsCafé corona
MotionsCafé corona
MotionsCafé corona
MotionsCafé corona

Opstarten

Tirsdag d. 17. september 2019 var en skelsættende dag for Håb i Psykiatrien. Mange måneders forarbejde kulminerede i den forløsende åbning af vores eget tilbud til psykiatribrugere; MotionsCaféen for personer med tilknytning til Distriktspsykiatrien på Frederiksberg og i Vanløse.

En MotionsCafé, som vi kommer til at drive og udvikle tæt sammen med deltagerne. Vi har fået midler til et 2 årigt projekt, hvor formålet er at få skabt et sundhedstilbud, som personer med svære psykiske lidelser finder attraktivt, og som kan danne grundlag for nødvendige livsstilsændringer samt medvirke til at etablere sunde sociale fællesskaber, som kan føre til forbedret sundhedsadfærd og øget livskvalitet. Vi vil forsøge at skabe en synergi mellem fællesskab, motion og glæde, så det giver mening at møde op – hver gang.

På billedet kan I se vores ”grand opening”, hvor vi efter en gang ingefærshots og nødder, i flot stil klippede det røde bånd over. Derefter lavede vi alle catwalk på den røde løber ind til den første time med gymnastik, groove dance, eller gåtur, – efter eget valg. Efter motionen havde vi ”3. halvleg”, hvor vi samledes og nød en sund frokost og hyggesnak. Der var flere, som ikke havde brugt deres krop i årevis, ikke danset i årevis, og som genoplevede følelser, som lå gemt langt bort.

Første dags 14 fremmødte deltagere bedømte attraktiviteten til over middel og ord som: ”luksus”, ”fantastisk tilbud”, ”overvældende oplevelse”, ”så dejligt” fyldte rummet.

Projektet ledes som et innovationsprojekt, med design SPRINT både før start og igen hver 3. måned – og med brugerne omkring bordet, selvfølgelig.

Vi ønsker at opnå attraktivitet, højt fremmøde, en oplevelse af lækkerhed – det skal bare være FEDT at være med.

En kæmpe stor og ydmyg tak til Novo Nordisk Fonden for bevillingen.

Spørgsmål til projektet kan rettes til info@haabipsykiatrien.dk.