Kreativ hygge og julestemning

af dec, 2023

Julehygge 1
Julehygge 3
Julehygge 2

Region Hovedstaden – Afsnit A2 Bispebjerg hospital

Tak for hjælpen til kreativ hygge og en masse julestemning!

Afsnit A2 på Bispebjerg hospital er et akut intensivt afsnit. Det er her, man bliver sendt op fra skadestuen, hvis det vurderes at der er brug for en indlæggelse. Man er ikke indlagt længe på A2, før man enten skal flyttes til et stationært afsnit eller hjem til eventuel ambulant behandling. Det betyder, at der ofte er hektisk på gangene, hvor vi huser de mennesker, der har det allersværest.

Vi er et lukket afsnit. Det betyder, at langt de fleste indlagte ikke har mulighed for at forlade afdelingen før de bliver udskrevet eller sendt videre. Det er svært at være væk fra sine vante omgivelser, og særligt op til jul kan man hurtigt blive mindet om ensomheden.

Det er blandt andet derfor, at det er så utrolig vigtigt at have noget at tage sig til, så man i bedste fald kan blive distraheret lidt fra sygdom og hospitalsliv, og måske endda få et smil på læben. Det har Håb I Psykiatrien i den grad hjulpet med i form af en donation til vores afsnit.

Vi har brugt de donerede penge på to forskellige aktiviteter: deals kreativ hygge i afsnittet, dels julebanko med gaver til patienterne og til afsnittet, primært i form af spil og midler til at være kreativ med.

Indkøbet af garn og hæklenåle har betydet, at vi jævnligt, ganske spontant, har kunne tage garn frem og på den måde skabe ro, fokus og samvær i et ellers travlt miljø. Nogle har hæklet små projekter, andre har lært at lave et par masker, og andre igen har blot haft glæde i at sidde med og bruge hænderne med garnet på f.eks. fingerstrik eller lignende. Det er noget, der har været med til at give ro og nærvær i miljøet, særligt på tidspunkter hvor plejepersonalet har haft travlt, eller der har været rastløshed blandt patienterne. Vi har stadig en masse garn og hæklenåle, og tager det jævnligt frem, enten i grupper eller en til en med patienter. Mange udtrykker, at det er virkelig hyggeligt, og det har ofte været en måde at “lokke” patienter ud fra deres stuer og ind i lidt selskab med alle de andre, der er på afsnittet, personale såvel som pårørende og indlagte.

Til jul indkøbte vi et bankospil og gaver til at afholde julebanko i forbindelse med vores årlige julefrokost for patienterne. Der var højt humør og gode præmier. En patient sagde blandt andet:

“Det var hyggeligt. Det er rart at der er noget juleagtigt på afdelingen når man nu er indlagt i julen”

Som patient kan man hurtigt komme til at kede sig, og det kan for mange godt blive et problem at være alene med sine tanker, har patienterne udtrykt.

“Det ville være fedt med flere af den slags aktiviteter, det synes jeg, der mangler”.