30 års jubilæum for kolonihaven

af aug, 2023

kolonihaven 2
kolonihaven 7
kolonihaven 3
kolonihaven 11
kolonihaven 9
kolonihaven 14

Psykiatrisk Afdeling Odense

Livet er ikke en dans på roser, sådan lyder et kendt ordsprog for, at livet er hårdt. Netop det kender alle patienter indlagt i psykiatrien til, på hver deres måde.

Utallige talemåder sætter naturen, jorden og haven i spil, for arbejdet med jord og planter, har vi mennesker dyrket i årtusinder, minder Pia Maglebjerg, som er fysioterapeut på Psykiatrisk Afdeling Odense, os om.

Her sidder vi, patienter og personaler, tirsdag d. 29. august i havestole med hynder, ved caféborde, hvor den friske frugt er velanrettet og der er kaffe på kanden. Haven blomstrer og de friske hindbær og boysenbær frister, ligesom is-cyklen fra Gooodis, med dens eksotiske smage af guava og passion eller den mere velkendte mørke chokolade.

Naturen gør os godt. Det ved vi. Det er her vi kan finde ro og nærvær, som kan være medskabende til at vi kommer os af psykisk sygdom. Og derfor er det så vigtigt at markere, at kolonihaven har været i brug gennem de 30 år, den har været på psykiatriens hænder.

Gennem årene har patienter haft mulighed for at sanse haven med dens dufte af nyslået græs, muld, frugt og stauder. Patienter er gået den korte afstand fra sengeafsnittene for at slå græs med håndskubberen, luge ukrudt, klippe hæk eller bare nyde at få sol eller vind i håret og høre fuglenes variationer af stemmer. Der er blevet snakket, fortalt anekdoter, spillet havespil og i vinterhalvåret lavet bål og bålmad. Ergoterapeuter, peer-medarbejdere og spirekonsulent, har gennem årene faciliteteret brugen af haven, men det er patienterne, som giver den liv.

Og i dag er livet i kolonihaven akkompagneret af Nicholas Grady Macleod, der med guitar og sin rolige stemme spiller og synger haven op, og således skaber den helt rigtige kolonihavestemning.