Ny guitar

af dec, 2022

bastian-guitar
guitar-hygge

Regionspsykiatrien Gødstrup – Affektiv afsnit S3

Vi fik i december indkøbt en guitar til affektiv afsnit S3. Vores peer-medarbejder Bastian er meget optaget af musik og har erfaring med og er rigtig god til at spille guitar. Det var på hans anbefaling at det blev den type guitar, der blev indkøbt og han og en af vores aktivitets- og miljømedarbejdere (Kurt) købte guitaren ved Husted Musik (altså i butikken).

Bastian har primært brugt at finde den frem sådan lidt impulsivt, både i formiddags og eftermiddagstimer (er der ikke i aftenvagter). Det opleves som en ”magnet” til at patienter kommer og sætter sig og indimellem også gerne synger med. Han finder guitaren frem både på forespørgsel og bare sådan impulsivt.

Der har endnu ikke været planlagt aktivitet med sang og spil på guitar men det er bestemt i tankerne. Det kunne også være som aktivitet i hallen, hvor det kunne være med bevægelse. Vi tænker også at når sommeren kommer, vil det være oplagt at tage guitaren med ud i vores gårdhaver og skabe noget ”bål-hygge” derude. Vi vil også forsøge at tænke det ind når vi skal planlægge arrangementer, hvor pårørende er budt.

Patienterne er spurgt til input/indtryk ift. Guitarspil i S3;
de udtaler:

”det er enormt hyggeligt og afslappende” stemmer alle patienterne i med
”kan godt lide det impulsive, det gør det næste endnu hyggeligere”
”det tiltrækker og samler patienterne og hjælper til socialt samvær”
”hjælp til at gøre det sociale nemmere at være i”
”man får øvet sig i det sociale, når man sætter sig og lytter”
”det giver en pause for triste/negative tanker”
”vil gerne vide besked i skærmet afsnit om at det foregår, så man har muligheden for at deltage, hvis man kan rumme det. Det kan betyde meget at deltage i sådan en aktivitet”
”det giver også anledning til grin og humor; man kommer i bedre humør af det”
”det er med til at gøre S3 til et rart sted at være”
”Bastian er rigtig dygtig til det og synger godt”

Når Bastian sidder med guitaren, inddrager han patienterne i hvad han skal spille og lader dem meget gerne synge (med).

Guitaren står frit tilgængelig sammen med vores orgel i vores multirum. Tanken var, at patienter også meget gerne må benytte guitaren også gerne på egen stue. De skal selvfølgelig lige give besked om, at de har lånt den med på stuen, så vi altid ved hvor den er. Vi har tidligere haft en guitar, men som ikke var god længere. Der har jævnligt været patienter, der har spillet på den. Det var også bla fra dem meldingen lød, at den ikke var god længere. (Det kunne Bastian så også bekræfte, da han startede her og fik fat i guitaren).

Vi vil få rigtig mange gode timer med guitaren i en form for centrum og alligevel med patienterne i centrum (det er Bastian super god til). Det kommer til at betyde meget, at vi har et personale, der kan spille på den. Vi vil helt sikkert udvide tankerækkerne ift. I hvilke sammenhænge det kunne give mening at bruge guitaren til at skabe ramme for eller understøtte en aktivitet til gavn for patienter og miljø.