Så godt som nyt igen

af feb, 2022

Repairshop Gentofte
Repairshop Gentofte

Åbne og lukkede afsnit i Gentofte under Psykiatrisk Center København

“Vi har siden slut oktober afholdt flere Repair cafeer, hvor patienterne på både åbent og lukket afsnit har haft mulighed for at reparere sit ødelagte tøj, redesigne tøjet eller sy deres egne nye styles.
Der har været en særlig interesse i at lappe og reparere ødelagt tøj samt lære at bruge en symaskine. Her er nogle eksempler:
– En kvinde havde køb nogle bukser. Men da de desværre var for lange i benene brugte hun dem ikke. Hun tog dem med til repair cafe, hvor hun lagde dem op i længden. Hun startede ud med at fortælle, at hun ikke længere kunne huske, hvordan en symaskine skulle betjenes. Efter en kort introduktion kunne hun genkalde sig forskellige metoder og syede herefter sine bukser op. Hun fortalte efterfølgende, at hun havde fundet symaskinen frem derhjemme og var begyndt at sy lidt igen. ”Det giver jo god mening at bruge de ting man har i forvejen, i stedet for at købe noget nyt”.
– En anden patient havde aldrig prøvet at sy før. Han fik introduktion til symaskinen og lærte hurtigt basic metoderne. ”Jeg skal hjem og sy julegaver til min mor” fortalte han.
– I går havde en patient en meget nedslidt jakke med til Repair cafe. Sammen syede vi nogle af hullerne og han fjernede selv gammel tråd. Patienten sagde ”Det giver god mening at I afholder de her repair cafeer. Mange af os har hul på tøjet. Det kan være svært at få tiden til at gå, men det er meningsfuld at lave sådan noget her. -og så er det både moderne og bæredygtigt at reparere sit gamle tøj”.
Udover de patienter som sidder og syr, kommer mange andre patienter til og fortæller om gode minder fra barndommen med mor bag ved symaskinen. Flere har sagt at lyden af symaskinen der arbejder er lyden af en mor. -”Det vækker gode minder”. Det har været samlingspunkt, hvor patienterne har hjulpet hinanden og fået en god snak.”