Højtlæsning hører til

af jan, 2021

Herning åbent afsnit E1/E1-6 

“Som i julemåneden nyder patienterne at der bliver læst op, så snart det er på programmet. Det har været nemmest at forholde sig til de korte historier. Det betyder dog, at der er blevet læst flere historier hver gang, for ingen gør antræk til at gå. Der er også overskud til at tale om handlingen og/eller hvordan patienterne genkender beskrivelser fra deres eget liv. Der er ingen tvivl om, at det skaber samtaleemner mellem og øget interesse for medpatienter.
I øjeblikket er vi i gang med at læse Peter Ingemans bog, ´Ingemans land´. Og selvom det er en tykkere bog, så fungerer det, at vi læser nogle sider frem. Det gør meget, at mange kender ham og lidt til hans historie og liv. Hvis en patient så kun hører dele af bogen, kan det jo så også blive en appetizer til selv at læse den engang. Den giver hver gang anledning til en snak.
Vi har erfaret, at oplæsning nogle gange er den første aktivitet vi kan ´komme igennem med´ hos patienter, når de er allermest depressive og blot ligger i sengen og magter ingenting. Det kan ligeledes være at synge for dem (hvilket vi så ikke kan praktisere lige nu under corona). Relationen der bygges på under oplæsning kan snart bruges til lidt samtale og derefter motivation til andre meningsfulde aktiviteter.
Vi får tit en snak med patienterne om deres læsevaner og lægger op til, at det kan være en god og relevant proces her hos os, at få gang i igen.
I øjeblikket er der også flere af vores patienter, der skriver dagbog. Det er noget de har gjort i længere tid, men vi bakker op om, at det bliver gjort, fx ved at spørge til det og skrive det i deres dagsstruktur.
Vi har henvist flere til e-bøger, for hvem det har været den bedste løsning.
Når Corona giver mulighed for at lukke op igen, vil vi atter planlægge besøg fra EN AF OS. Og overveje flere tiltag. Vi vil også glæde os til at kunne synge igen. Det er et stort savn.

Det har ikke været muligt at opstarte en ”læse-gruppe”. De bøger vi har flere af er for lange. Vores patienter er som oftest også på vej ud ad døren, når de er så langt, at de over flere gange vil kunne diskutere en bogs handling.

Vi fortsætter med at læse op to formiddage om ugen og tænker fortsat i at variere fra gang til gang. Vi skal også igen have emnet op på vores Cafemøde, så patienterne kan komme med forslag til konkrete tiltag. De har på disse møder flere gange kommenteret hvor meget de har ud af oplæsningerne. Der er også fortsat fokus på det om aftenen, når aktivitets- og miljømedarbejderne er i E1.

Vi er meget positive omkring den fortsatte udvikling i at have fokus på læsning og skriftlighed og vil have det nogle måneder endnu. Vores bibliotek imponerer stadig.