Pakkekalender – jovist

af jan, 2021

Håb i psykiatrien Ø2 pakkekalender
Håb i psykiatrien Ø2 pakkekalender
Håb i psykiatrien Ø2 pakkekalender
Håb i psykiatrien Ø2 pakkekalender

Lukket afsnit Ø2 Roskilde

Fra lukket afsnit Ø2 i Roskilde – en betagende fortælling om, hvor mange meningsfulde øjeblikke man kan få at at lave og dele en pakkekalender – også i psykiatrien.
“Hej Håb i Psykiatrien
Så er der 2 dage tilbage af vores julekalender, men tænker vi allerede nu kan fortælle, hvordan det er gået i afd.
Vi startede med at fortælle patienterne ( og personalet), at vi havde været så heldige at få disse penge doneret og sammen med patienterne blev der lavet en ønske seddel om, hvad de gerne kunne tænke sig der var i afdelingen.
Ideen var aktiviteter til glæde for afdelingens indlagte patienter.
Der kommer mange ideer på bordet.
En del af gaverne blev indkøbt af personalet, men ca ½ gaverne blev indkøbt sammen med patienterne, da vi havde mulighed for dette.
Det gjorde, at patienterne var ude og handle 5 gange, 3 af gangene til indkøb af varer og 2 gange til indfrielse af pakkegave. Begge dele var et rent hit og patienterne gik meget op i, hvilke ting, der skulle købes. Der blev drøftet på kryds og tværs.
Så skulle de pakkes ind, dette blev gjort over 2 weekendender og var et sandt tilløbsstykke, patienterne grinede og hyggede sig sammen om opgaven, der var ca 5-6 patienter med hver gang. Det var sjovt at opleve hvordan de gik meget op i at pakke gaverne fint ind, og f.eks. blev gavepapiret drøftet meget.
Så nåede vi den 1/12 og første gave skulle åbnes, enkelte pt.’er var stadig indlagt og havde været med til at vælge gaver, men der var også nye patienter som ikke vidste noget.
Gaverne- 1 på hvert afsnit- blev åbnet under morgenmødet.
Det var patienterne der fandt gaven frem ( disse stod i et aflåst lokale) og det var patienterne der hver dag åbnede gaven.
Det var den samme gave der blev givet på hvert sit afsnit.
Gaverne vagte glæde, her er enkelte udtryk og historier fra patientsiden:
“Jeg har været med til åbningen af pakkekalenderen et par gange, den ene af gangene blev der åbnet et spil, hvor 3 andre patienter og jeg spillede dette. Jeg synes det har været godt fordi mange ad tingene som har været i pakkerne har været med til at lave en social ting sammen, også når der har været slik, så har alle været gode til at fortælle hvad de godt kan lide af søde sager.”
d. 11 december blev der åbnet den daglige pakkekalender, i dagens pakke var der strimler/ glanspapir til at flette julehjerter og til at lave små trommer, som kunne hænges op. En patient som til daglig holder sig meget for sig selv og er gevaldigt hallucineret, blev meget betaget af det julepynt som blev pakket op. Patienten gik straks i gang med at pakke tingene ud og vi gik alle i gang med at flette julehjerter.
Patienten spurgte personalet om hjælp til at lave julepynten ( tromme) og var aktiv deltagende. Da patienten havde lavet trommen, var denne meget stolt og sagde den skulle hænges op og dette skulle vedkommende nok selv. Efterfølgende finder personalet trommen hængende på patientens dørskilt. Patienten smiler glad til personalet og siger at der hænger det flot.
En patient siger det har været hyggeligt med slik i kalenderen da dette har gjort at vedkommende er kommet ud i miljøet og været sammen med de andre patienter.
En anden patienter udtaler at spil og juleklip har været gode gaver da man har kunne været aktiv i afdelingen og på denne måde hygget sig med de andre patienterne.”
“Der har været mange gode gaver, men der burde have været mange flere perler, da disse var bedst.”
2 patienter spørges hvad der var bedst, til dette svares ludo og uno da disse er spillet mest.
Som Personale vil vi bedømme at det har været en kæmpe succes, det har været rart at selv syge mennesker som har det skidt, har overskud til at dele glæde ud og være med, hvad enten det var i forberedelse eller selve kalenderen.
Så for os kan vi kun sige tak for muligheden på både personale og patienters vegne.