Rævehale og citronsæbe sætter snakken igang

af nov, 2019

Psykiatrisk klinik i Holbæk

Det kræver indre ro og tryghed at kunne deltage i samvær og fælleskab. Psykiatrisk klinik i Holbæk forsøger sig med forskellige sanseoplevelser, som de oplever i fællesskab:
“Vi søgte 1000 kr til at indkøbe dufte, sten, pels, sansebolde af forskelligart, så vi kunne se om disse effekter kunne få en beroligende effekt hos patienterne. Vi var også spændte på om nogle af effekterne kunne være hæmmende eller måske endda triggende på patienterne.
Effekterne er placeret på bordet hvor patienterne sidder omkring. Den første gang opfordrede vi patienterne til at dufte / føle til div og være opmærksomme på hvordan det påvirkede dem.
Alle patienterne var meget ivrige, duftede, følte og fortalte om hvad det mindede dem om. Der var en god stemning og der blev grinet en del over det som patienterne fortalte om.

Patienterne udtaler:
Jeg får en følelse af frihed (har i mange år følt sig fastlåst) og at jeg får en styrke som giver mig ro, når jeg sidder med stenen
Sanseboldene giver én opmærksomhed på den styrke jeg har og det at klemme ” de bløde bolde” får mig til at tænke på at jeg selv kan bestemme over mit liv, samtidig giver det en følelse af beskyttelse.
Jeg finder min indre ro når jeg dufter ” fyrskoven” dét får minderne frem om den gode tid hvor jeg boede i skoven, huggede brænde og hyggede ved pejsen.
Mange af effekterne er koblet til gode minder.
Denne her fremkalder gode minder fra barndommen, jeg tænker på min søde farmor (Rosenduften).

Det er en dejlig ” gave ” at få mulighed for at inddrage de effekter som vi har indkøbt, da patienterne ikke selv har fantasi, overskud til at finde den slags frem som beroligelse. Nu er de blevet bevidste om hvordan de kan finde ro vha selv små ting som giver stor virkning og store fremskridt.
Èn patient ville købe ” citron sæbe ” da hun pludselig blev bevidst om at den duft gav hende følelse af glæde grundet gode minder.
Tusind tak for mulighed for at åben et ” vindue ” i vores behandling.”